WORDPRESS VERHUIZEN NAAR ANDER DOMEIN /URL /HOST

Van toepassing op:
– Transitie van ontwikkelomgeving naar productie / live omgeving.
– Domein wijziging.

 • Zorg dat je toegang hebt tot de DNS server.
  De DNS zorgt dat je website gevonden / bereikt kan worden en dat een domeinnaam naar de juiste server (ip-adres) verwijst. Het is een goed idee de TTL van je DNS instellingen enkele dagen van te voren te checken. Deze instelling geeft aan hoe lang het mag duren voordat een eventuele nieuwe DNS instelling wordt gecommuniceerd met de buitenwereld. Als deze hoog staat kan het dagen duren voordat de nieuwe instellingen doorgevoerd worden. Zet deze op bijvoorbeeld op twee minuten en check de IP-adressen van de A-records. Deze moeten naar de juiste webserver verwijzen. (Vaak kan dit ingeregeld worden door de supportafdeling vanwaar het domein geregistreerd is.)
 • Onderhoudsmelding.
  Installeer / activeer eventueel een “maintenance” plugin zodat je makkelijk de website op het moment van transitie een onderhoudsmelding kan laten tonen.
 • Maak een back-up van de files van de te verhuizen website.
  Als je de website lokaal op je pc of laptop hebt dan heb je in principe al een backup maar de hele wordpress directory dan een keer kopiëren kan nooit kwaad. Als de website op een externe server gehost wordt dan haal je met FTP of ander bestandsoverdracht middel de hele website naar je pc / laptop. Maak een map aan die je bijvoorbeeld website-root noemt en zet daar alle files in.
 • Maak een back-up van de database.
  Je kan op vele manieren en plug-ins een database back-up maken. Ik doe dit met iThemes Security. Dit omdat deze plug-in standaard in mijn wp configuraties heb opgenomen. Zorg dat je database back-up bij de hand hebt.
 • Maak een nieuwe database aan bij de nieuwe host.
  De informatie in het wp-config.php bestand uit de WordPress root kan je gebruiken om de database naam, gebruiker, wachtwoord en databaseserver op te geven

define(‘DB_NAME’, ‘de database naam’);
/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘de gebruikersnaam’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘database wachtwoord’);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘de hostlocatie’);

  Het is ook mogelijk de informatie om te keren en de nieuwe databasenaam en dergelijke in te voeren in de wp-config.php, mocht je gedwongen zijn andere gegevens op te geven bij het aanmaken van de database.
 • Importeer de database back-up / dump in de net aangemaakte database.
  Altijd eerst de nieuwe database met de back-up data vullen voordat je de wp files op de nieuwe server zet. (Als de nieuwe host van buiten te benaderen is zal wordpress een installatiescherm tonen als er geen gevulde database aanwezig is.) Je kan voor de import “phpmyadmin” gebruiken die op veel hosts aanwezig is. Je kan “phpmyadmin” ook downloaden en uploaden naar de nieuwe omgeving. Zorg dan wel dat deze wordt beveiligd of verwijderd na de transitie.
 • Voer een “Search and Replace” uit op de database.
  Ik doe dit via een PHP script gezien dit beter en preciezer werkt dan PhpMyAdmin. Het script is zeer krachtig en bij verkeerd gebruik kan het je database onherstelbaar beschadigen. Je kan het script downloaden via InterconnectIt (Search Replace DB). De zoek en vervang opdracht moet je als volgt uitvoeren op alle tabellen in de database.

zoek naar (inclusief slashes) “//je-oude-domein.domein” en vervang dat met “//je-nieuwe-domein.domein” Stel dat de wordpress site ontwikkeld is op http://staging.it-ability.nl en hij zou op het domein http://het-echte-domein.nl moeten gaan draaien dan is de zoek en vervang opdracht:

zoek: “//staging.it-ability.nl” en vervang met: “//het-echte-domein.nl”

 • Check via PhpMyAdmin of het vervangen goed is gegaan
  Door te zoeken naar de nieuwe url en oude Url. De oude zou nul resultaten op moeten leveren en de nieuwe velen.
 • Verwijder onmiddellijk eventuele php scripts die je gebruikt hebt om de zoek en vervang opdracht uit te voeren. !!
 • Upload de files van de backup naar de nieuwe omgeving (ftp).
  Zorg dat de filestructuur correct is en de root van de website op de goede plek.

EN JE WEBSITE STAAT LIVE.

Kom je er alsnog niet uit of vindt je het te veel werk dan kan ik het domein voor je verhuizen voor € 65,-

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *