Verhuizen van host / server

CASE: ACTIEF DOMEIN VERHUIZEN VAN HOST NAAR HOST

 • Zorg dat je toegang hebt tot de DNS server.
  De DNS zorgt dat je website gevonden / bereikt kan worden en dat een domeinnaam naar de juiste server (ip-adres) verwijst. Het is een goed idee de TTL van je DNS instellingen enkele dagen van te voren te checken. Deze instelling geeft aan hoe lang het mag duren voordat een eventuele nieuwe DNS instelling wordt gecommuniceerd met de buitenwereld. Als deze hoog staat kan het dagen duren voordat de nieuwe instellingen doorgevoerd worden. Zet deze op bijvoorbeeld twee minuten. Achterhaal het huidige en nieuwe ip-adres waarnaar verwezen moet gaan worden via de DNS.
 • Onderhoudsmelding.
  Installeer / activeer eventueel een “maintenance” plugin zodat je makkelijk de website op het moment van transitie een onderhoudsmelding kan laten tonen.
 • Maak een back-up van de files van de te verhuizen website.
  Als je de website lokaal op je pc of laptop hebt dan heb je in principe al een backup maar de hele wordpress directory dan een keer kopiëren kan nooit kwaad. Als de website op een externe server gehost wordt dan haal je met FTP of ander bestandsoverdracht middel de hele website naar je pc / laptop. Maak een map aan die je bijvoorbeeld website-root noemt en zet daar alle files in.
 • Maak een back-up van de database.
  Je kan op vele manieren en plug-ins een database back-up maken. Ik doe dit met iThemes Security. Dit omdat deze plug-in standaard in mijn wp configuraties heb opgenomen ter beveiliging van mijn websites. Als het een website betreft met bezoekersinteractie of bestellingen, start dan voor het aanmaken van de database back-up de maintenance modus zodat er geen databasemutaties verloren gaan.  Zorg dat je database back-up bij de hand hebt.
 • Maak een nieuwe database aan bij de nieuwe host.
  Gebruik hiervoor de informatie uit het wp-config.php bestand uit de wordpress root voor de database naam, gebruiker, wachtwoord en databaseserver

define(‘DB_NAME’, ‘de database naam’);
/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘de gebruikersnaam’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘database wachtwoord’);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘de hostlocatie’);

  Het is ook mogelijk de informatie om te keren en de nieuwe databasenaam en dergelijke in te voeren in de wp-config.php, mocht je gedwongen zijn andere gegevens op te geven bij het aanmaken van de database.
 • Importeer de database back-up / dump in de net aangemaakte database.
  Altijd eerst de nieuwe database met de back-up data vullen voordat je de wp files op de nieuwe server zet. (Als de nieuwe host van buiten te benaderen is zal wordpress een installatiescherm tonen als er geen gevulde database aanwezig is.) Je kan voor de import “phpmyadmin” gebruiken die op veel hosts aanwezig is. Je kan “phpmyadmin” ook downloaden en uploaden naar de nieuwe omgeving. Zorg dan wel dat deze wordt beveiligd of verwijderd na de transitie.
 • Upload de files van de backup naar de nieuwe omgeving (ftp).
  Zorg dat de filestructuur correct is en de root van de website op de goede plek.

START VAN DE EIGENLIJKE TRANSITIE

 • Wijzig de DNS
  Overschrijf het IP-adres van de A-records met het nieuwe IP-adres en wacht tot de ingestelde TTL tijd ruim is verstreken. Deactiveer  de oude host/ website en test of de website online blijft en goed functioneert. Scan eventueel de website op paden en 404,s. Bij goed bevonden ben je klaar en kan je de maintenance status deactiveren en de TTL in de DNS weer verhogen.

Kom je er alsnog niet uit of vindt je het te veel werk dan kan ik je website voor je verhuizen voor € 65,-

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *